Διατροφή και μακροζωία

54512Όλες και περισσότερες έρευνες αποδεικνύουν τη σχέση της μακροζωίας με τις διατροφικές μας συνήθειες και ιδιαίτερα με τη «μεσογειακή διατροφή». Για το λόγο αυτό ας δούμε κάποιες τροφές που προστατεύουν την υγεία μας καθώς περιέχουν πολύ καλές θρεπτικές ουσίες:

Σκόρδο: Είναι πλούσιο σε κάλιο και βιταμίνες C και B6. Έχει προστατευτική δράση στην καρδιά, στα κύτταρα του εγκεφάλου και ενδέχεται να προστατεύει από κάποιες μορφές καρκίνου. H ποσότητα σκόρδου που φαίνεται να είναι αποτελεσματική είναι μία σκελίδα ημερησίως.
Πορτοκάλι: Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, φυλλικό οξύ, κάλιο, σελήνιο και φυτικές ίνες. H κατανάλωση πορτοκαλιού προστατεύει από την υπέρταση, καθώς είναι πλούσιο σε κάλιο και φτωχό σε νάτριο. Λόγω των φυτικών ινών που περιέχει, έχει την ικανότητα να μειώνει τη χοληστερίνη.
Κρεμμύδι: Άλλη μια τροφή που αποφεύγεται λόγω της έντονης χαρακτηριστικής οσμής της. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες B, C, E, κάλιο, ασβέστιο και φυτικές ίνες. Bοηθάει στη διατήρηση της καλής λειτουργίας της καρδιάς. Eίναι ισχυρό τονωτικό, μικροβιοκτόνο και καθαριστικό των πνευμόνων.
Σταφύλι: Είναι πλούσιο σε βιταμίνη A, B, C και κάλιο. Αυξάνει τη διούρηση, άρα βοηθά στην αποβολή τοξινών και καταπολεμά την κατακράτηση υγρών. Θεωρείται φάρμακο κατά της δυσπεψίας, της δυσκοιλιότητας και των αιμορροΐδων.
Mήλο: Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, βιοτίνη, κάλιο και φυτικές ίνες. Αποκαθιστά τη χαμένη ενέργεια και μειώνει την πνευματική και σωματική κούραση. H φλούδα των μήλων είναι πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες οι οποίες συμβάλλουν στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και στη μείωση της χοληστερίνης.
Γιαούρτι: Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες του συμπλέγματος B, ασβέστιο, φώσφορο, ψευδάργυρο και ιώδιο. Αποτελεί την καλύτερη εναλλακτική λύση για τη λήψη του απαραίτητου ασβεστίου, όταν υπάρχει δυσανεξία στη λακτόζη που περιέχει το γάλα. Τα βακτήρια που περιέχει αποκαθιστούν την ισορροπία της εντερικής χλωρίδας.
Mαγιά μπύρας: H καλύτερη φυσική πηγή βιταμινών του συμπλέγματος B, εκτός από τη B12. Περιέχει όλα τα αμινοξέα και είναι εξαιρετική πηγή σιδήρου, φωσφόρου και καλίου. Συντελεί στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και στη μείωση του στρες.

Ζουπάνου Κατερίνα
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Πτυχιούχος ΑΤΕΙ Κρήτης