Διατροφή και εγκυμοσύνη

45655Η εγκυμοσύνη αποτελεί το καλύτερο κίνητρο για να υιοθετήσετε υγιεινές διατροφικές συνήθειες, καθώς επηρεάζουν την ανάπτυξη του εμβρύου, την υγεία του νεογέννητου κατά τους πρώτους μήνες ζωής και σε αρκετά μεγάλο βαθμό την υγεία του στα μετέπειτα στάδια της ζωής του. Έτσι η έγκυος θα πρέπει να ακολουθεί μια πλήρη και ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά για να εξασφαλίσει πως το έμβρυο αναπτύσσεται σένα υγιές περιβάλλον.
Από κακή διατροφή μπορούν να προκληθούν διάφορες επιπλοκές όπως πρόωρος τοκετός, αναιμία, αποβολή, γέννηση ελλιποβαρούς βρέφους, ανικανότητα θηλασμού κ.ά. Δυστυχώς λίγες είναι οι γυναίκες που γνωρίζουν πόσο σημαντικό ρόλο κατέχει η σωστή διατροφή σ’ αυτήν την περίοδο της ζωής τους.
Οι έγκυες θα πρέπει να περιλαμβάνουν τα εξής στην καθημερινή διατροφή τους:
• Μικρά και συχνά γεύματα, με ποικιλία τροφίμων
• Γαλακτοκομικά προϊόντα σε καθημερινή βάση, όπως επίσης ποικιλία φρούτων και λαχανικών
• Μια φορά την εβδομάδα να καταναλώνουν οπωσδήποτε όσπρια για καλύπτονται οι ανάγκες τόσο σε πρωτεΐνη όσο και σε φυτικές ίνες
• Κρέας (κατά προτίμηση λευκό π.χ. κοτόπουλο) και ψάρια 3-4 φορές την εβδομάδα
Ακόμη θα πρέπει να αποφεύγουν τα τηγανιτά και τα λιπαρά φαγητά, τα κατεργασμένα τρόφιμα π.χ. καπνιστά αλλαντικά ή τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα, την υπερβολική κατανάλωση γλυκών και ζάχαρης, τα οινοπνευματώδη ποτά, τον καφέ και τα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη και φυσικά το κάπνισμα.
Θα πρέπει οι έγκυες να συνειδητοποιήσουν πως στην εγκυμοσύνη δεν πρέπει να χάσουν βάρος ακόμα και αν έχουν παραπάνω κιλά και αυτό γιατί η αύξηση του βάρους της εγκύου είναι το φυσικό αποτέλεσμα μιας σειράς μεταβολών που συμβαίνουν στον οργανισμό της με την έναρξη της κύησης.

Αύξηση βάρους της εγκύου:

ΈμβρυοΠλακούνταςΑύξηση του στήθουςΑύξηση βάρους σώματοςΑμνιακό υγρόΑύξηση του αίματος και των υγρών σώματοςΣυνολική αύξηση
3,5 κιλά0,7 κιλά0,8 κιλά3 κιλά1 κιλό3 κιλά12 κιλά

Ζουπάνου Κατερίνα
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Πτυχιούχος ΑΤΕΙ Κρήτης