Βασικός μεταβολισμός

475272Την άνοιξη οι περισσότεροι από εμάς βάζουμε ως στόχο να χάσουμε τα περιττά κιλά που μας βασανίζουν. Ωστόσο πολλοί λένε «δεν χάνω κιλά, ο μεταβολισμός μου δεν είναι καθόλου καλός».
Αρχικά πρέπει να κατανοήσουμε τον όρο μεταβολισμό. Τι είναι και από τι επηρεάζεται; Με τον όρο μεταβολισμό περιγράφουμε τις χημικές αντιδράσεις και μεταβολές που γίνονται στο σώμα μας σ’ ένα 24ωρο, είναι δηλαδή ο αριθμός των θερμίδων που καταναλώνονται ώστε το σώμα να διατηρήσει τις ζωτικές του λειτουργίες.
Ο μεταβολισμός εξαρτάται από το φύλο, την ηλικία και τη μυική μάζα. Ακόμη επηρεάζεται από τις καθημερινές μας δραστηριότητες π.χ. άνθρωποι που είναι περισσότερο κινητικοί ή ασκούνται έχουν υψηλότερο μεταβολισμό από άτομα που κάνουν καθιστική ζωή, από το κάπνισμα, τη λειτουργία του θυρεοειδή, την εγκυμοσύνη κ.ά.
Ο μεταβολισμός μπορεί να βελτιωθεί, να αυξηθεί αρκεί να κάνετε τα εξής:
• Γυμναστείτε. Η γυμναστική συμβάλλει στη μείωση του λιπώδους ιστού και στην αύξηση της μυϊκής μάζας που είναι μεταβολικά δραστήρια.
• Ξεχάστε της στερητικές δίαιτες. Να υπάρχει ποικιλία στα γεύματα σας και από ημέρα σε ημέρα.
• Τρώτε περισσότερο σπιτικό φαγητό και λιγότερο πρόχειρο και τυποποιημένο.
• Μαγειρέψτε υγιεινά στον ατμό, στη σχάρα, στο φούρνο χωρίς να χρησιμοποιείτε μαγειρικό λίπος.
• Μοιράστε την τροφή σας σε πολλά γεύματα, έτσι ώστε να μην μένετε νηστικοί για περισσότερο από 4 ώρες.
• Πίνετε τουλάχιστον 6-8 ποτήρια νερό την ημέρα.
Η βελτίωση του μεταβολισμού αρχίζει μετά από 2 μήνες σωστού προγράμματος.
Μπορούμε όλοι να μάθουμε το μεταβολισμό μας με τη μέτρηση του βασικού μεταβολισμού που είναι εύκολη και γρήγορη. Η μέτρηση διαρκεί 15 λεπτά και απλά αναπνέετε κανονικά μέσα από μια μάσκα, έτσι μαθαίνουμε το ακριβές ποσό των θερμίδων που το σώμα σας καταναλώνει καθημερινά.

Ζουπάνου Κατερίνα
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Πτυχιούχος ΑΤΕΙ Κρήτης