
Ζουπάνου Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Ζάκυνθος
Διατροφή για Χορτοφάγους
Χορτοφάγος είναι αυτός που αποφεύγει την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, πουλερικών, θαλασσινών και όλων των υποπροϊόντων τους, ανεξαρτήτως του αν καταναλώνει γαλακτοκομικά προϊόντα ή αυγά. Ανάλογα με τις ομάδες ζωικών τροφίμων που αποκλείουν από τη διατροφή τους, οι χορτοφάγοι διακρίνονται σε:
- Γαλακτο-ωο-χορτοφάγους
- Γαλακτο-χορτοφάγους
- Αυστηρά χορτοφάγους (vegans)
Όσον αφορά την ασφάλεια της χορτοφαγικής διατροφής, μία σωστά οργανωμένη χορτοφαγική δίαιτα μπορεί να είναι υγιεινή και ασφαλής, ενώ μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη και θεραπεία συγκεκριμένων παθήσεων.

Είτε είστε ήδη χορτοφάγος είτε επιθυμείτε να ακολουθήσετε τη χορτοφαγική διατροφή, αυτή η υπηρεσία είναι για εσάς!
Σκοπός της υπηρεσίας αυτής είναι:
Επιπλέον, μία καλά σχεδιασμένη χορτοφαγική δίαιτα είναι κατάλληλη για όλες τις φάσεις της ζωής. Ωστόσο, το κλειδί για όλα τα παραπάνω είναι ο «σωστός σχεδιασμός» της διατροφής. Ο σωστός συνδυασμός τροφίμων για κάλυψη των ενεργειακών αναγκών, η βέλτιστη απορρόφηση σιδήρου, η επάρκεια πρωτεϊνών και η επιλογή τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη B12, σίδηρο, ασβέστιο και βιταμίνη D είναι μερικές μόνο από τις πτυχές που απαιτούν προσεκτικό σχεδιασμό στη χορτοφαγία.
- Η διατροφική εκπαίδευση του ατόμου σχετικά με τις ειδικές διατροφικές ανάγκες των χορτοφάγων.
- Ο σχεδιασμός πλήρως εξατομικευμένων προγραμμάτων διατροφής που εξασφαλίζουν επάρκεια ενέργειας και θρεπτικών συστατικών, προσφέροντας παράλληλα γεύση και ποικιλία, ενώ ανταποκρίνονται στους στόχους και τις επιθυμίες σας.
- Η διαχείριση βάρους (αύξηση βάρους, απώλεια λίπους ή διατήρηση βάρους) εφόσον απαιτείται.
Επιπλέον, μία καλά σχεδιασμένη χορτοφαγική δίαιτα είναι κατάλληλη για όλες τις φάσεις της ζωής. Ωστόσο, το κλειδί για όλα τα παραπάνω είναι ο «σωστός σχεδιασμός» της διατροφής. Ο σωστός συνδυασμός τροφίμων για κάλυψη των ενεργειακών αναγκών, η βέλτιστη απορρόφηση σιδήρου, η επάρκεια πρωτεϊνών και η επιλογή τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη B12, σίδηρο, ασβέστιο και βιταμίνη D είναι μερικές μόνο από τις πτυχές που απαιτούν προσεκτικό σχεδιασμό στη χορτοφαγία.